srijeda, rujna 26, 2007

Asteroid on way to Earth



Bliski susret sa asteroidom 2002 NY 40

Friday, August 16 @ 18:59:41 CEST
Priprema: Marino
Mala tijela

Da li nam prijeti veća opasnost od kometa ili asteroida? Asteroid 2002 NY 40 će se u noći 17/18. (subota/nedjelja) kolovoza najviše približiti Zemlji, te će nas “promašiti” za nešto više od 500 000 km, i ne predstavlja opasnost po našu planetu.
Obzirom na putanju i sjaj asteroida u maximumu od M=9 biti će ga moguće vidjeti i sa dalekozorom, zbog specifičnosti putanje lako uočiti i gotovo u “real-time” vremenu pratiti njegovo gibanje u svemiru, što nije čest slučaj u astronomskim promatranjima (ako izuzmemo meteore).

Njegova će putanja za naše zemljopisne koordinate započeti iz smjera Jarca, prolaziti će granicom Dupina i Orla, proći gotovo “kroz” M71, nastaviti dalje prema Labudu odnosno Liri, da bi se potom izgubio u jutarnjem sumraku, a kasnije ga zbog udaljavanja od Zemlje i brzog opadanja sjaja više neće biti moguće vidjeti skromnijim astronomskim instrumentima.



Vrijedilo bi istaknuti da je 2002 NY 40 otkriven na vrijeme i da nije postojala mogućnost njegovog udara u Zemlju, što nije bio slučaj sa nekim nedavno otkrivenim asteroidima (2002 MN na 120 000 km od Zemlje!). Do samo prije nekoliko godina otkrivali smo svega nekoliko desetaka kometa i asteroida godišnje i bili uljuljani u vjerovanje da se asteriodni pojas (sva sila i briga većih i manjih gromada kamenja, željeza, leda i sl.) nalazi “daleko” od Zemljine putanje, te da ne predstavlja gotovo nikakvu opasnost po Zemlju.

Uporabom novih tehnologija te razmjenom i obradom informacija (linear, internet i dr.) ta se slika drastično promijenila, počeli smo otkrivati na stotine i stotine novih kometa i asteroida od kojih su mnogi svrstani u tzv NEO objekte (objekte koji prolaze blizu Zemlje) koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju našoj civilizaciji. Donedavni problem šačice astronoma u svijetu i njihovih, nešto brojnijih, kolega astronoma-amatera (amatera- samo po tome što za svoj rad nisu plaćeni) ubrzo je postao visoko rangirana opasnost (jedna od 10 najvećih) po našu civilizaciju.

Zadnjih se godina ovoj potencijalnoj opasnosti pristupa sa dužnom pažnjom, čovjek je danas, potencijalno, u mogućnosti na vrijeme otkriti i ukloniti ovakvu opasnost. Nedavni susret Europskih promatrača asteroida – MACE 2002 (www.astro.hr) u Višnjanu doprinos je takovim nastojanjima. Zvjezdarnica Vidulini, za koju se nadamo da će biti operativna 2004. godine također će se priključiti potrazi za malim tijelima Sunčeva sustava.

Nadajmo se da zbog svjetlosnog zagađenja nećemo prekasno uočiti malu svijetlu točkicu čija je putanja na susretnom kursu sa Zemljinom.


Nema komentara: